sâmbătă, 4 iunie 2011

Alimentele pot fi daunatoare mediului inconjurator - vezi care sunt acestea


   

Multi dintre noi stim ca anumite produse alimentare pun in pericol sanatatea, iar, pentru a nu avea probleme, acestea trebuie consumate cu moderatie. Putini stiu, insa, ca exista si alimente care pun in pericol mediul inconjurator.
MNNprezinta cateva dintre aceste alimente daunatoare planetei noastre.

Orezul, una dintre cele mai raspandite culturi din lume si aliment de baza pentru multe popoare, este o sursa majora de calorii pentru jumatate din populatia lumii. Culturile de orez presupun insa utilizarea anuala a unei treimi din apa dulce a planetei, sustin specialistii. Pentru a nu mai exista astfel de probleme, expertii propun metoda de intensificare a recoltei de orez (SRI) care necesita cu 50% mai putina apa decat in mod obisnuit. Specialistii sugereaza ca tarile mari producatoare de orez ar trebui sa foloseasca metoda SRI pentru o proportie de 25% din suprafetele cultivate cu orez pana in 2025.


orez


Alimentele modificate genetic sunt un pericol nu numai pentru oameni, cat si pentru planeta. Un efect al acestora este reducerea biodiversitatii. Facand o cultura rezistenta la anumiti daunatori, sursele de hrana pentru animale ar putea fi eliminate. In plus, genele straine de la plantele de cultura cu caractere modificate ar putea fi toxice si ar putea pune in pericol viata animalelor. Plantele de cultura pot transfera cu usurinta gene la alte specii inrudite, prin polenizare. Un alt efect al acestor alimente modificate genetic il reprezinta crearea de noi daunatori.


alimente modificate


Peste 145 de milioane de tone de zahar sunt produse anual in 121 de tari, potrivit organizatiei World Wildlife Fund. Acest lucru are insa si un impact negativ asupra mediului inconjurator, in conditiile in care culturile de zahar pot fi responsabile pentru reducerea biodiversitati prin utilizarea excesiva a apei si pesticidelor. Mii de hectare din Parcul National Everglades, din Florida au fost compromise dupa ce in zona ani intregi a fost cultivata trestie de zahar. Astfel, padurile subtropicale s-au transformat in mlastini, lipsite de viata, din cauza ingrasamantului folosit pentru culturile de trestie de zahar.


zahar


Carnea se afla pe lista alimentelor daunatoarea mediului inconjurator. Emisiile de gaze de sera din zootehnie contribuie la incalzirea globala. Agricultura cu animale este responsabila pentru 18% din emisiile globale de gaze de sera, mai mult decat emisiile masinilor. In aceste conditii, industria cresterii animalelor este o sursa majora de poluare a atmosferei terestre. Totodata, aceasta industrie produce mari cantitati de metan, un gaz cu efect de sera mult mai puternic decat dioxidul de carbon.


carne


Fast food-ul este unul dintre cei mai mari dusmani ai planetei noastre. Acest tip de mancare presupune alimente ambalate in pungi de plastic. Aceste ambalaje din cauza chimicalelor din care sunt facute sunt extrem de periculoase. Se stie ca restaurantele de tip fast-food sunt sursa principala a deseurilor urbane si deci a poluarii mediului. Este bine de evitat asftel de mancare invelita in tot felul de ambalaje care cresc impactul negativ asupra mediului inconjurator.


fast food


Si alimentele care contin ulei de palmier sunt un pericol pentru mediul inconjurator. Acest tip de ulei se gaseste in chips-uri, bomboane, margarina, cereale sau conserve. Anual sunt produse aproximativ 40 de milioane tone de ulei de palmier, considerat cel mai ieftin ulei de gatit din lume. Zeci de kilometri patrati de paduri sunt inlocuite zilnic de culturile de ulei de palmier in Indonezia si Malaezia. Daca padurile tropicale dispar, atunci exista riscul sa dispara si majoritatea faunei, inclusiv urangutanii, tigrii sau ursii.


bomboane


Daca vrei sa reduci impactul negativ asupra mediului, atunci cu siguranta nu este o idee prea buna sa te bazezi pe produsele alimentare procesate. Din nefericire insa, majoritatea acestor produse sunt procesate, ele continand tot felul de chimicale care ne pun viata in pericol, dar care sunt daunatoare si planetei. Procesul de procesare presupune si un consum excesiv de energie, care nu duce decat la incalzire globala. O solutie in acest caz ar fi consumul de produse cat mai proaspete.


produse


Alimentele non-organice se afla si ele pe lista principalilor dusmani ai planetei. Se stie deja ca alimentele organice sunt mult mai bune pentru sanatatea noastra dar si pentru mediul inconjurator. In plus, produsele organice nu presupun folosirea de pesticide. Agricultura ecologica utilizeaza cu 30% mai putina energie si apa decat cea traditionala.


non organice


Specialistii trag un semnal de alarma si avertizeaza ca din cauza pescuitul excesiv exista riscul sa nu mai punem pe masa fructe de mare si nici anumite specii de peste. Este cazul somonului de Atlantic si a tonului rosu. In plus, pescuitul excesiv are ca efect reducerea biodiversitatii.


fructe mare


Este bine stiut faptul ca cerealele integrale si painea de grau sunt mult mai hranitoare si mai putin daunatoare mediului decat painea alba. O astfel de paine este fabricata din faina rafinata, care a suferit un amplu proces de alterare. Acest lucru presupune consum de energie si resurse si are un impact negativ mult mai puternic asupra planetei. sursa http://www.ziare.com/mediu/stiri-mediu/alimentele-pot-fi-daunatoare-mediului-inconjurator-vezi-care-sunt-acestea-galerie-foto-1099001

Niciun comentariu:

Despre mine

Fotografia mea
"Va veni vremea ca oamenii sa innebuneasca si cand vor vedea pe cineva ca nu innebuneste se vor scula asupra lui,zicandu-i ca el este nebun,pentru ca nu este asemenea lor". Sf. Antonie si Atentie :)FERICIREA sta in Puterea de INTELEGERE ! - fara Disciplina CONSTIENTA nu exista FERICIRE